Twee hoofdprijzen voor Velserbroek bij First® Lego® ...

Na een bloedstollend spannende regiofinale van FIRST® LEGO® League bij Inholland Haarlem, met het recordaantal van 22 deelnemende teams van kinderen tussen de 9 en 14 jaar, won basisschool De Westbroek uit Velserbroek de eerste prijs van deze spectaculaire roboticawedstrijd. Samen met runner-up 'Rozenleger' van basisschool De Rozenbeek, eveneens uit Velserbroek, mag dit team deelnemen aan de Beneluxfinale die op 25 januari 2020 in Breda wordt gehouden. Pabo-studenten hielpen enthousiast mee tijdens dit grote evenement.

Inholland Haarlem was voor de vierde keer gastheer van dit evenement. De wedstrijd heeft als doel om kinderen warm te laten lopen voor informatica en techniek en zich te verdiepen in actuele maatschappelijke vraagstukken; daar kan de hogeschool zich zeker in vinden. Teamleider Daniëlle Leentjens van de opleiding Informatica ontving alle kinderen samen met dagpresentator Joey, student Creative Business. Ze vertelde dat bij de organisatie van deze regiofinale veel studenten betrokken zijn van de opleidingen Informatica, Creative Business en Pabo.

'Dat de beste mag winnen!'
Daniëlle had goed nieuws: omdat er maar liefst 22 teams meededen, mochten er niet één, maar twee teams door naar de Beneluxfinale. Dat bericht werd met luid gejuich ontvangen. Joey zweepte de kinderen lekker op: “Hebben jullie er zin in?” “Jaaaaah!”, reageerden ze volmondig. Daniëlle besloot met: “Heel veel succes en dat de beste mag winnen!”
Een deel van de leerlingen vertrok naar de J-toren. Daar mochten ze hun ideeën met betrekking tot het thema ‘City Shaper’ presenteren: binnen dit thema hadden ze innovaties en creatieve oplossingen bedacht voor hun eigen leefomgeving. Ook namen ze deel aan het spel ‘River crossing’, waarbij ze hun samenwerkingscapaciteiten hard nodig hadden.

Parcours afleggen
Ondertussen ging de robotwedstrijd in de centrale hal van start. “Iedereen klaar? Drie, twee, één, LEGO!”, brulde Joey in zijn microfoon. Gelijk gingen de teams in tweetallen geconcentreerd aan de slag met hun robot, ondersteund door een laptop. In tweeëneenhalf minuut moest de robot een parcours afleggen en enkele opdrachten uitvoeren. De teams werden aangemoedigd door een grote schare supporters die ze luidkeels aanmoedigden en zelfs spandoeken hadden meegenomen.
De jury deelde een groot aantal awards uit aan verschillende teams. Maar de belangrijkste prijs, een ticket naar de Beneluxfinale, werd behaald door het team van basisschool De Westbroek en runner-up ‘Rozenleger’ van De Rozenbeek. Zij sprokkelden in totaal de meeste punten binnen op alle onderdelen.


Bioscoop, zwembad en ijsbaan
Celine zit in groep 8 van De Westbroek en was het enige meisje van haar team: “Ik had niet verwacht dat we zouden winnen! We hadden vandaag veel discussies en er gingen best wel wat dingen mis. Onze hijskraan bijvoorbeeld, die werkte niet zoals we wilden omdat het parcours toch een klein beetje anders was dan bij ons op school.” Voor City Shapers had haar team bedacht dat er een bioscoop, zwembad en ijsbaan gebouwd moesten worden in de gymzaal van hun school. Misschien niet helemaal realistisch. “De presentatie ging ook wel moeizaam. Ik vond de missies met de robots een stuk makkelijker.”
Het team had vanaf september heel hard gewerkt om alles voor te bereiden: “Elke schooldag van 12.15 tot 14.45 uur en soms gingen we ook na schooltijd nog een uur door. We hebben geen lessen gemist hoor! Het werd vermengd met de lessen wereldoriëntatie.”

Suikerspinnen en popcorn
Tussen de beoordelingsmomenten door en tijdens het juryberaad werden de kinderen vermaakt met limbo, levensgroot Jenga, Twister en blikgooien. Ook konden ze foto’s maken in de photobooth en werden er ter plekke suikerspinnen en popcorn bereid en uitgedeeld. Maryam van basisschool De Ark uit Heemskerk genoot er met volle teugen van. “Ik was alleen best wel zenuwachtig voor de presentatie: bang dat ik iets zou vergeten te vertellen. Maar verder vind ik het niet zo belangrijk om te winnen. Het is gewoon superleuk om dit mee te maken!”

Ook bij Inholland Alkmaar heeft een regiofinale plaatsgevonden: bekijk hier het verslag.

Bron: Inholland.nl