Succesvolle nieuwe themaweek Pabo Haarlem over ...

Onderdeel van de studie Leraar Basisonderwijs (Pabo) zijn themaweken. Derdejaars van de Pabo Haarlem konden dit jaar voor het eerst deelnemen aan de themaweek ‘genderneutraal’. Het was een succes volgens docent Hans van Eerden: ‘Volgend jaar gaan we het zeker weer doen.’

Dat het belangrijk is dat gender aandacht krijgt in het onderwijs bleek onlangs naar aanleiding van een onderzoek van de Universiteit Leiden. Nieuwssite Nu.nl berichtte over dit onderzoek naar schoolboeken die in de brugklas worden gebruikt voor wiskunde en Nederlands. Personages die in de boeken een beroep hadden, bleken onder andere veel vaker een man dan een vrouw te zijn. Tijdens de themaweek van Pabo Haarlem kwam dit ook aan de orde. Er werd gediscussieerd over het gebruik van gender in schoolboeken. Docent Hans van Eerden: ‘Kijk bijvoorbeeld naar foto’s. Als er een directeur wordt afgebeeld, is dat bijna altijd een man.’ Ook werd er gekeken naar hoe je met gender om kunt gaan in je lessen.

Vanuit de kunst
Hans van Eerden: ‘We hebben deze week ingestoken vanuit de kunst, zodat we konden laten zien hoe je dit onderwerp in de klas zou kunnen behandelen.’ Er waren onder andere acteurs aanwezig en er werd gezongen. Daarnaast kregen de studenten een workshop kostuums ontwerpen van een docent van de Rietveld Academie. De opdracht was kleding te ontwerpen waarin gender wordt uitvergroot. Als afsluiting van de week was er een fotoshoot van de gemaakte kleding (zie foto’s).