Film pabostudente in finale UNICEF Kinderrechten ...

“Het was weer een feestje deze finale. De film van onze student schitterde op het grote doek. Opvallend vond ik dat de kwaliteit van alle films dit jaar erg hoog lag,” zegt pabodocent Gaudola van Vlissingen over de finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF). De film ‘Liever echte aandacht’ die tweedejaars pabostudente Claudia van Inholland Den Haag samen met groep 7 van de Haagse Oranjeschool maakte, was vorige week op groot scherm te bewonderen in Pathé Tuschinski in Amsterdam. In totaal deden er twaalf films mee.

 
Liever echte aandacht
Het verhaal is geschreven naar aanleiding van het kinderrecht ‘Elk kind heeft recht op liefde en zorg’ en gaat over kinderen die geen aandacht krijgen, omdat de ouders te druk zijn met hun mobiele telefoon. De conclusie van de film: ieder kind recht heeft op aandacht en liefde van zijn familie! De telefoon mag hier zeker niet tussen komen te staan. Gelukkig komen de ouders hier zelf ook achter aan het einde van de film. De film past goed in het tijdsbeeld van nu.
 
Winnaars
De UNICEF Film Award voor beste acteerprestatie ging naar de film ‘De wraak op de ouders’ van de Willem de Zwijgerschool. De Mutsaersstichting mocht de publieksprijs in ontvangst nemen met de film ‘Droom’. Het beste kinderrechtenverhaal werd volgens de jury verteld in de film ‘De Zilveren kaasschaaf’ van AZC Amersfoort. De hoofdprijs was voor Het Tangram. Met de film 'Alles anders' wonnen zij de award voor beste film.
 
Claudia won eerder met de film de Inholland-première van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival in Den Haag en bemachtigde daarmee de plek in de landelijke finale in Tuschinski.
 
Spelenderwijs leren
Het KRFF is een filmproject voor de groepen 6, 7 of 8 van het basisonderwijs, waarbij kinderen spelenderwijs leren over kerndoelen als burgerschap, mediawijsheid, sociale vaardigheden en kinderrechten. Het initiatief van UNICEF en Hollywood in de klas daagt kinderen uit om ideeën en verhalen over kinderrechten om te zetten naar een korte speelfilm. Alle films hebben als thema kinderrechten. Met dit onderwerp willen zij de kinderen bewust maken van hun rechten.
 
UNESCO-school
Inholland Den Haag is sinds 2010 een UNESCO-school. Een UNESCO-school wil leerlingen vertrouwd maken met het gedachtegoed van UNESCO, zoals met vrede en mensenrechten, duurzaamheid, (wereld)burgerschap en intercultureel leren. Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival past hier dan ook mooi bij.