Pabo-student Michelle Schoenmaker wint ...

Michelle Schoenmaker studeerde onlangs af aan de Pabo van Inholland Den Haag. Dinsdag won ze in de categorie basisonderwijs de OnderwijsToptalentPrijs 2016. De prijs werd uitgereikt door onderwijsminister Jet Bussemaker, in de Maassilo te Rotterdam. “In de toekomst wil ik mijn methode zelf toepassen in mijn klassen.”

 
Michelle ontving de prijs vanwege de hoge kwaliteit van haar afstudeerproject. De jury verkoos haar daarmee tot meest talentvolle jonge leraar van 2016. Ze maakte tijdens de afstudeerfase van haar studie aan de Pabo bij Inholland Den Haag twee werkboeken en handleidingen voor slimme leerlingen. Daarvoor deed ze onderzoek naar verrijkingsonderwijs, meer- en hoogbegaafdheid en onderzoekend en ontwerpend leren.
 
Recordaantal deelnemers
Michelle volgde van februari 2014 tot juli 2016 de verkorte variant van de DigiPabo in Den Haag, die studenten met digitaal onderwijs opleidt tot leraar in het basisonderwijs. Dit jaar deed een recordaantal pabo’s en lerarenopleidingen mee, die allemaal hun beste student van het afgelopen studiejaar nomineerden. Over Michelle zei de jury: “Dit werk is relevant, innovatief en breed toepasbaar. Het kan voor veel leerlingen van betekenis zijn. Ze is een aanwinst voor het onderwijs”.
 
Michelle legt uit wat haar project inhield: “Ik maakte een lesproduct voor ‘meerkunners’. Dat is de groep leerlingen onder hoogbegaafden. Deze kinderen hebben naast het reguliere onderwijs aanvullende, vakoverstijgende uitdagingen nodig. Er is veel aandacht voor zwakkere en hoogbegaafde leerlingen, maar nog niet voor meerkunners. Zij zijn erg zelfstandig en snel klaar met opdrachten en worden dan door leraren meestal gelaten voor wat ze zijn. Maar juist uit deze groep kun je veel halen als je ze wat meer stimuleert. Daarom schreef ik twee werkboeken en handleidingen voor onderzoekend en ontwerpend leren. Deze didactische invalshoeken zijn erg ‘hot’ op dit moment en worden gestimuleerd door de overheid.”
 
“De kracht van mijn methode is dat kinderen er vrij zelfstandig mee aan de slag kunnen en dat elke school het flexibel kan gebruiken”, zegt Michelle. “Ik hoop dat er op basis van mijn afstudeerproject een volwaardig werkboek verschijnt dat basisscholen kunnen bestellen. In de toekomst wil ik mijn methode zelf toepassen in mijn klassen.” Haar bronzen trofee staat voorlopig nog even op de basisschool waar ze met veel plezier lesgeeft aan drie klassen. “De kinderen en hun ouders waren er erg benieuwd naar!”
 
‘Goede aansluiting op actualiteit’
Andrea Kelderman, de opleidingsdocent die Michelle begeleidde bij haar afstudeeronderzoek, zegt dat “de keuze van het onderwerp erg goed aansluit bij de actualiteit en de wens van het ministerie om onderzoekend en ontwerpend leren op de basisscholen verder te promoten.” Gert Mallegrom, opleidingsmanager Pabo Inholland Den Haag, vult aan: “We zijn trots dat Michelle deze prijs heeft gewonnen. Ze is een terechte winnaar en een fantastische leerkracht. Hiermee laten we zien dat Pabo Inholland opleidt tot talentvolle leerkrachten die het verschil kunnen maken.”