‘De beste leider die je ooit hebt gehad’

Jan Halin heeft in het onderwijs vele rollen vervuld. Hij was leerkracht, schoolleider/directeur, projectleider speciaal onderwijs. Op dit moment werkt hij als docent en onderwijsontwikkelaar voor het domein Onderwijs & Innovatie.

Jan Halin

Heb jij een juf, meester of leraar meegemaakt waar je bijzondere herinneringen aan hebt? Van de schooltijd onthoud je vaak niet de vele uren verdwalen in taal en rekenen, in verplichte opdrachten. Op mijn netvlies zie ik meester Hendriks, meester van groep 5, die elke vrijdagmiddag het verhaal van de middeleeuwse boevenbende De Bokkenrijders uit zijn hoofd vertelde. Van de middelbare school herinner ik mij de leraren die hun lessen verrijkten met liedteksten (Franse chansons), fabels van La Fontaine die we van buiten leerden. Ik kan de tekst van Erlkönig (Goethe) gezongen door Fischer Dieskau nog meezingen.

 

 

 

 

 

 

 

De titel van de column* heb ik ontleend aan een column van de managementgoeroe Ben Tiggelaar. Hij meldt dat tijdens seminars, als de vraag wordt gesteld ‘wie de beste leider is die mensen in hun leven hebben gehad’, dat dan vaak onderwijzers en leraren worden genoemd. Leraren die in jonge mensen meer zien dan een enkel leerling, maar hebben geholpen een opgroeiende boven zichzelf uit te laten stijgen, die het wonder in het bijzondere dat elke mens ingeschapen is, hebben gezien en hebben gestimuleerd. En zo bijdragen aan de ontwikkeling tot persoon. 

Persona is een Grieks woord dat oorspronkelijk 'masker' betekende; maskers en etiketten, de (onderwijs)werkelijkheid is er vol van. De column is gelardeerd met drie ervaringen opgetekend in de vorm van een gedicht, over kleinzoons en een oud-leerling die inmiddels een bekend acteur is geworden.

 

 

 

 

 

 

 

*
* Ben Tiggelaar column NRC 22/230417

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/21/de-beste-leider-die-je-ooit-hebt-gehad-8332856-a1555490
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
“vogels fladderen boven inspiraties uit (de meeste spreeuwen hebben daar helaas geen idee van ;)"
 
Bart Jan Bakker