Rotterdamse Middag van de Jeugdliteratuur 2015

Op woensdag 3 juni 2015 vindt de Rotterdamse Middag van de Jeugdliteratuur plaats.

U kunt zich hier inschrijven en een keuze voor de workshops maken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programma

13:30 - 14:00 uur Inloop
 
14.00 -14.15 uur Opening
14.15 -14.50 uur Lezing door Jos Walta

Jos Walta heeft zich door zijn ervaringen in basisonderwijs, onderwijsbegeleiding en zijn werk in een kinderboekwinkel  gespecialiseerd in leesbevordering. Hij ontwikkelde de cursus Open Boek, opleiding leescoördinator om leerkrachten te scholen voor die taak. Leesbevordering als basis van het algehele leesonderwijs. In Open boek, handboek leesbevordering werkte hij zijn visie op leesbevordering verder uit.
 
De kern van leesbevordering wordt gevormd door een enthousiast gebruik van kinderboeken in het basisonderwijs. Want volwassenen die kinderen inspireren om kinderboeken te pakken, zorgen voor leesplezier. En leesplezier is een noodzakelijke voorwaarde voor leesmotivatie om de leesvaardigheden te willen vergroten.

Leesplezier begint bij kinderboeken!
 
15.00 - 15:45 uur Workshopronde 1 (keuze uit 5 workshops)
 
16.00 - 16.45 uur Workshopronde 2 (keuze uit 5 workshops)
 
16.45- 17.30 uur Informatiemarkt op het Onderwijsplein

Aan de informatiemarkt wordt deelgenomen door:
 • Stichting Lezen
 • Kinderboekenwinkel De kleine kapitein - Rotterdam
 • LeesLetters - Dordrecht
 • dBOS
dBOS staat voor 'De Bibliotheek op School' en is het Educatieve Programma van de Bibliotheek Rotterdam voor basisscholen. Scholen die hieraan deelnemen, krijgen mooie collecties boeken in de klas of in de schoolbibliotheek geleverd en krijgen ondersteuning op maat van een leesconsulent. Doel: het leesklimaat binnen de school verbeteren door tijd in te roosteren voor 'vrij lezen', 'voorlezen' en 'praten over boeken'. Er wordt advies gegeven aan het leerkrachtenteam, aan ouders en er wordt gewerkt aan leesbevordering in de klas.

Informatie over de workshops

 1. Workshop Benny Lindelauf
  Door Benny Lindelauf

  Benny Lindelauf (1964) volgde de Theaterschool Amsterdam. Hij speelde en danste in een aantal (jeugd)theatervoorstellingen. Sinds 1998 is hij fulltime schrijver. In 2004 verscheen bij uitgeverij Querido zijn historische jeugdroman ‘Negen Open Armen. Deze werd bekroond met de Thea Beckmann Prijs 2004 en de Gouden Zoen 2005. Het vervolg ‘de Hemel van Heivisj’(2010) ontving o.a de Woutertje Pieterse Prijs (2011) en de Dioraphte Jongerenprijs (2011). Zijn werk is vertaald in het Duits, Frans, Engels, Tsjechisch, Zuid Afrikaans en Koreaans.

  Daarnaast is Benny schrijfdocent. Hij geeft o.a. les aan de Dactylus Schrijfacademie. Sinds begin 2015 is hij Schoolschrijver in Amsterdam. Een half jaar lang zal hij verbonden zijn aan een basisschool op IJburg. Hij ontwikkelt en voert daar allerlei taalactiviteiten uit met (taalzwakke) kinderen.

  Website: www.bennylindelauf.com
   

 2. Workshop Theaterlezen
  Door Elseline Knuttel / leesLETTERS

  Bij theaterlezen, ook wel toneellezen genoemd, nemen twee lezers (of meer) de rol van een personage op zich en lezen de teksten hardop voor. De lezers voeren eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, decor, grootse gebaren of rekwisieten. De teksten bestaan voornamelijk uit dialogen, zodat de lezers elkaar steeds afwisselen.

  Theaterlezen is een uitnodigende leesvorm voor iedereen: jong en oud en goede en minder goede lezers. De meerwaarde voor zwakke lezers is de kans op succeservaringen bij het lezen. Theaterlezen is evidence based geschikt als leesinterventie. Theaterlezen bevordert het 'vloeiend lezen' (lezen met begrip en intonatie) en het leesplezier.

  In de workshop wordt theorie behandeld en praktijk geoefend.

  Elseline Knuttel is taal/dyslexiespecialist, Master SEN. Zij studeerde in 2012 af op een onderzoek naar de mogelijkheden van theaterlezen voor zwakke lezers. Na een loopbaan in onderwijs en bibliotheek heeft zij nu een uitgeverij in makkelijk te lezen boeken, www.inktvis.nl,  en is ze eigenaar van de winkel leesLETTERS: www.leesletters.nl Zij geeft geregeld lezingen, inspiratiesessies en workshops over de verleidingskunst tot het lezen, met name van zwakke lezers.
   
 3. Workshop Loes Riphagen
  Door Loes Riphagen

  Loes Riphagen (1983) groeide op in Oene, een klein boerendorpje op de Veluwe. Ze studeerde in 2007 af aan de kunstacademie in Rotterdam. Loes debuteerde in 2008 als kinderboekenschrijver en illustrator met het prentenboek "Slaapkamernachtdieren" (de Fontein). Met haar vrolijke en eigenwijze illustraties valt Loes Riphagen op bij het publiek, de pers en verschillende jury’s. Haar werk is al in meerdere landen verschenen o.a. Frankrijk, Rusland, Duitsland, de Verenigde Staten, Denemarken, China, Korea, Japan en Slovenië. Voor haar illustraties in het boek "Huisbeestenboel" (Fontein) heeft zij De Vlag en Wimpel 2010 ontvangen en met het boek "Slaapkamernachtdieren" was zij genomineerd voor de kinderboekwinkelprijs 2009/2010. "Superheldjes" (Fontein) is zelfs verkozen tot kerntitel van de Kinderboekenweek 2011.

  In 2013 maakte Loes het speciale prentenboek van de kinderboekenweek. Op dit moment werkt Loes in Amsterdam.

  Website: www.loesriphagen.nl

 4. Workshop Stichting Lezen
  Door Peter van Duijvenboden - Stichting Lezen

  Stichting Lezen (www.lezen.nl) is het kennis- en expertisecentrum voor leesbevordering en literatuureducatie. Stichting Lezen zet zich in voor het verbeteren van het leesklimaat en de leescultuur, als onderdeel van het beleid van het Ministerie van OCenW. Dat gebeurt enerzijds door het organiseren van activiteiten, zoals de Nationale Voorleeswedstrijd en de Pabo Voorleeswedstrijd, en anderzijds door het onder de aandacht brengen van achtergronden en onderzoek over lezen (zie www.leesmonitor.nu) en het ontwikkelen van leesbevorderingsbeleid. Voor ouderbetrokkenheid en lezen is de laatste jaren steeds meer aandacht gekomen. Een goede leesopvoeding thuis is van cruciaal belang om van een kind een lezer te maken. In de workshop staat de samenwerking tussen de leesopvoeders thuis en op de basisschool centraal.

  Peter van Duijvenboden werkt als projectleider bij Stichting Lezen. Daarvoor was hij jarenlang werkzaam als leerkracht basisonderwijs en als opleidingsdocent Nederlands op de pabo van Inholland in Den Haag.

 5. Workshop Leesplezier
  Door Jos Walta

  Meer informatie volgt...